
Mixblik is een optimistische en eigenzinnige sociale onderneming waar nieuwe Rotterdamse vrouwen de lekkerste wereldgerechten creëren! Bij Mixblik werken 20 vrouwen die pas kort in Nederland wonen. In een conservenfabriek in Rotterdam maken zij de heerlijkste gerechten uit hun landen van herkomst. Leren en werken gaan hand in hand bij Mixblik. Tussen de bedrijven door oefenen zij de Nederlandse taal en volgt iedereen een interne opleiding.

Alle maaltijden zijn gezond, vegetarisch en makkelijk klaar te maken. Zij koken zoveel mogelijk met biologische en lokale ingrediënten! Mixblik wereldgerechten worden in de eigen fabriek gekookt en ingeblikt, helemaal ambachtelijk! Deze fabriek is ook een plek voor ontwikkeling. Bij Mixblik gaan leren en werken hand in hand. Ongeveer 15 vrouwen volgen het leerwerktraject. Zij leren van elkaar én van de betaalde productiemedewerkers, die ook ooit in het leerwerktraject begonnen zijn. Bij het hele proces komen ontelbaar veel dingen kijken om over te leren: koken, vullen, sluiten. Maar ook: administratie, verkopen, productontwikkeling en het bedienen van de machines.

Mixblik is een werelds geheel. Met vrouwen uit Eritrea, Somalië, Vietnam, Syrië, Congo, Saoedi-Arabië, Senegal en Nederland vertegenwoordigen we veel culturen. Alle dames brengen hun eigen kwaliteiten en talenten mee, die ze bij Mixblik verder kunnen ontwikkelen. Toch komen ook veel van hen met een flinke rugzak aan. Samen lachen en huilen we. Iedereen leert waar zij behoefte aan heeft. Voor de één is dat extra rekenles, voor de ander huiswerkbegeleiding van een MBO2 opleiding, weer een ander heeft moeite zelf de weg te vinden. Zo is er voor ieder een leerschema op maat.

In november 2018 hebben Iris en Esther Mixblik opgericht om per januari 2021 echt van start te gaan! Esther en Iris wilden ondernemen, blijvende impact maken én dat samen doen met een groep vrouwen waarvan zij wisten dat ze weinig kansen gehad hadden. Samen vormen zij een sterk team: Esther draagt zorg voor de sociale aspecten van de organisatie, terwijl Iris zich meer bezighoudt met de bedrijfskundige kant.
De maaltijden zijn lekker, gezond en makkelijk klaar te maken.
1. Groenten uit de buurt
Zij halen de ingrediënten waar het kan bij leveranciers uit de regio. Zo beperken zij het transport en steunen zij lokale boeren.
2. Biologisch, zo veel mogelijk!
Bij Mixblik zijn de medewerkers enorme natuurliefhebbers. Het is dan ook logisch dat zij kiezen voor zo veel mogelijk biologische producten. Biologische teelt staat garant voor meer biodiversiteit, meer bijen en meer bloemen.
3. Seizoensgebonden
Ze gebruiken zo veel mogelijk seizoensgebonden producten. Dat is vers en goed voor het milieu.

Daarnaast heeft een (mix)blik drie duurzame voordelen:
1. De maaltijden zijn lang houdbaar. De inhoud van een blik blijft een aantal jaar goed. Door verhitting wordt het product op natuurlijke wijze geconserveerd. Daar komt geen e-nummer aan te pas. Bovendien kun je een mixblik gewoon buiten de koelkast bewaren.
2. Blik is circulair. Blik wordt voor 100% gerecycled. Ook raakt het geen waarde kwijt na recycling. Het kan steeds opnieuw worden gebruikt. 3. Blik is kampioen lichtgewicht. Blik is sterk en toch licht. Het is daarom makkelijk en veilig te vervoeren. Omdat het weinig weegt, is er bovendien minder brandstof nodig.

Een greep uit de leveranciers:
Het Blauwe Huis: De missie van Het Blauwe Huis is het aanbieden van krachtige en smaakvolle kruiden, afkomstig van de biodynamische en biologische landbouw.
Landzicht Biologisch: Heerlijke groenten, direct uit de streek. Uien, tomaten en wortelen gaan dankzij het biologisch collectief van Landzicht vers van land het blik in. Alles komt uit de regio, dus het transport is minimaal.
Horizon Natuurvoeding: De lekkerste biologische tahin en pindakaas kopen zij in bij Horizon Natuurvoeding. Vol van smaak en goed voor de wereld.

Recepten:
1. Linzenstoof met Oost-Afrikaanse kruiden voor extra energie. Het is een gerecht vol gezonde koolhydraten en eiwitten. Het is een saus met uien, tomaten, berbere (een spicy kruidenmix), gember en natuurlijk linzen. De groenten en kruiden stoven we langzaam gaar in een gesloten pan, waardoor de smaken goed in elkaar overlopen. Je eet het als lunch of diner. Op brood, een toastje of als hoofdbestanddeel van je maaltijd aangevuld met rijst en salade. Voor vegetariër, vegan en vleeseter.

2. Zeven van de Mixblik-vrouwen komen uit Eritrea en hebben de geheimen van hun traditionele keuken mee naar Nederland genomen. Dat geldt ook voor Eritrese Silsi, een authentieke tomatensaus vol verrassingen bereid met verse uien en berbere. Berbere is een magische mix van pittige pepers en twintig verschillende kruiden, waaronder kruidnagel, komijn en vermalen zevenblad, een plant die je ook in veel Nederlandse tuinen ziet staan. Eritreeërs eten de maaltijd met enjera, een zuurdesem platbrood. Silsi smaakt overigens evenzo heerlijk bij ouderwetse aardappelen, rijst en pasta.

3. Humus, hummus, hoemoes…er zijn minstens zoveel varianten als er zijn om dit woord te schrijven als recepten voor deze alom bekende kikkererwten spread. Onze humus is een combinatie van de favoriete recepten uit Koerdisch Syrië en uit Eritrea. Onze humus is uniek door de grote hoeveelheid tahin en gepofte knoflook. Tahin proef je terug in de notige smaak.

4. Mafé, Senegalese pindastoof met wortel en aardappel. Pindastoof is in westelijk Afrika één van de meest typerende gerechten. Je vindt het in alle soorten en maten: pittig, minder pittig, met vis, met vlees… Vaak wordt het gegeten in combinatie met kip in rijst. In dit blik vindt u een lekkere variant ontwikkeld die niet al te pittig is, veganistisch en gevuld met aardappels en wortels van de Nederlandse klei!

5. Cari Chay is een heerlijke, kruidige kokossoep. In Vietnam wordt deze maaltijd traditioneel gegeten met Vietnamees stokbrood. Maar je kunt het ook variëren door noedels toe te voegen voor een complete maaltijd voor 1 persoon. Zo heb je snel een lekkere en voedzame maaltijd, simpel uit blik.

6. Linzensoep wordt in Turkije op elk moment van de dag gegeten, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Wat maakt de Turkse linzensoep zo geliefd? De toevoeging van een vleugje munt! Linzensoep is niet alleen super lekker, maar ook erg voedzaam. Linzen zitten namelijk boordevol eiwitten en vezels. Met aanvullende ingrediënten als biologische wortel, aardappel en knoflook zit je qua voedingsstoffen helemaal goed. Het frisse vleugje munt geeft de soep nét dat beetje extra en zorgt voor een mooie balans met de hartige smaken van ui en knoflook. Het is een veganistisch gerecht, dat gezond en lekker is voor iedereen! Het is een hartige soep, waaraan alleen water wordt toegevoegd. Je kunt het eten als lichte lunch of als volwaardige avondmaaltijd. Combineer de soep dan bijvoorbeeld met (pita) brood of een frisse groene salade voor extra smaak en textuur.

7. Turkse Shakshuka met heerlijke zomergroenten. Deze Turkse groentestoof is een smaakvolle mix van tomaat, paprika en een unieke combinatie van specerijen. Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is dat je eindeloos kunt variëren met de groenten die je toevoegt. In tegenstelling tot de warme Noord-Afrikaanse variant met gepocheerde eieren, wordt deze groentestoof vaak koud en zonder eieren geserveerd. Voor wie op zoek is naar een warme en vullende maaltijd, kun je het serveren met bulgur en (vegan) feta.
