Dordrecht kent de jaarlijkse bijenmarkt waar veel aandacht is voor mens en natuur, want de bij is een bijzonder dier dat veel betekent voor de mens. Het is niet een vervelend zoemend dier dat de mens lastigvalt maar heel nuttig is in de bestuiving van gewassen. Waar de mens meer last van heeft is de wesp, als de werkster klaar is met haar werk, die graag afkomt op de zoete geuren en stoffen die een mens meedraagt.
Bijenhouders van de NBV doen meer dan alleen bijen houden, maar zetten zich in op projecten voor biodiversiteit, een gezonde leefomgeving met voldoende nectar en stuifmeel als eerste levensbehoefte van honingbijen en andere bestuivende insecten. Dennis is daar heel duidelijk in want ook hij weet hoe belangrijk dat is voor de natuur. Het bloemetje en bijtje is ook zo’n mooie uitdrukking, maar de bij doet heel veel. Een mooie foto op de facebookpagina van de Imkerij Heerjansdam laat de lindeboom zien in de kern van Heerjansdam. De Linde is een boom die veel nectar kan afgeven waar vele insecten van kunnen genieten, zo ook de honingbij staat te lezen.
Dennis heeft veel kasten staan op diverse locaties in zijn dorp. Het niet bekend maken van die locaties is op zich wel belangrijk ter bescherming van de volken. Een bijenvolk verzamelt de nectar in een straal van zo’n twee kilometer om de kast. Dat bijenkasten bij huis kunnen vertelt het verhaal van de bij als nuttig en vriendelijk dier.
Er zijn vele soorten bijen, van solitaire tot de bijenvolken. Het gebeurt wel dat bijenvolken uitzwermen en dat deze plots opduiken. Het bellen van een imker is dan de oplossing om deze dan te vangen en een eigen plek te geven. Het verschil tussen bijen en wespen is bijzonder groot. Wespen zoals het type Aziatische hoornaar zijn een bedreiging voor de bij en zelfs gevaarlijk voor de mens en schadelijk voor bijvoorbeeld oogsten van fruit.
Dennis vertelt met veel liefde over de bij en de producten zoals honing en bijenwas kaarsen die hij verkoopt. Hij verkoopt niet alleen honing uit de eigen kasten maar ook honing uit o.a. Kroatië, Spanje, Bulgarije en Oostenrijk. Allemaal soorten van specifieke bloemen die op zijn Facebookpagina staan.
De honing uit eigen kasten wordt geoogst als dat mogelijk is en niet vanuit een commercieel oogpunt. Dennis vertelt graag over zijn hobby als imker en doet dat eveneens graag voor groepen.
Het mag duidelijk zijn dat Dennis een bevlogen Imker is die met passie voor mens, bij en natuur vertelt waarom de biodiversiteit belangrijk is, waarom wilgen om en om gesnoeid moeten worden, de waarde van bijenhotels en de vele andere aspecten die bij deze nuttige bestuivers van onze gewassen horen, want zonder de bij geen gewassen. Voor meer informatie kunt u kijken op de Facebookpagina van “Imkerij Heerjansdam”.
Alle honing komt direct van de imkers zonder toevoegingen van andere honing of suikerwater. De honing wordt na het slingeren uit de raten alleen nog gefilterd om de grove wasdeeltjes te verwijderen. Dit wordt “koud geslingerd” genoemd.
Natuurlijke honing kan versuikeren. Door het te verwarmen tot maximaal 38 graden zal de honing weer vloeibaar worden en blijven alle natuurlijke eigenschappen behouden.
Weetjes:
*Wanneer de honing in de thee of koffie gedaan wordt, eerst de thee af laten koelen tot onder de 40 graden. Zo blijven alle werkzame enzymen behouden.
*Honing werkt door de lage vochtigheid bacterieremmend en verzachtend op (brand)wondjes.
*Voor een pot honing van 450 gram vliegen de bijen ongeveer 40.000 km en worden ca. 6 miljoen bloemen bezocht.