Geschiedenis van de wereldwinkels.
Op 1 april 1969 opende de eerste Wereldwinkel in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren.
Wat is Fairtrade?
Fairtrade is eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Veel van de mensen die de producten maken, die Wereldwinkels verkopen zijn arm en maken vaak ook weinig kans op ontwikkeling. Zonder fairtrade hebben zij minder of geen kansen op de westerse exportmarkt. Elk product is met zorg en volgens eerlijke handelscriteria ingekocht. Door de handel met Wereldwinkels verdienen de makers van deze producten een geregeld inkomen en krijgen zij ondersteuning bij het ontwikkelen van hun bedrijf.
Wereldwinkels laten hiermee zien dat armoede bestreden kan worden met een blik op de toekomst.
Eerlijk is eerlijk.
Erkende leveranciers van de Wereldwinkels gaan langdurige handelsrelaties aan met de producenten in ontwikkelingslanden.
In internationaal verband zijn criteria opgesteld om fairtrade te kunnen toetsen op betrouwbaarheid en kwaliteit.
In de praktijk betekent dit dat er geen sprake is van kinderarbeid, er goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn, zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen en arbeiders een leefbaar loon krijgen. Alle producten hebben een FairTrade keurmerk,
denk aan Max Havelaar, of de World FairTrade Organisation.
Fairtrade certificering.
Certificering van fairtrade producten en (import-) organisaties gebeurt op
verschillende manieren en door verschillende organen. Food-producten worden gecertificeerd door stichting Fairtrade Nederland, Max Havelaar of in andere landen door zusterorganisaties van Max Havelaar, internationaal verenigd in FLO (Fair Trade Labelling Organizations).
Fairtrade organisaties kunnen gecertificeerd worden door de mondiale koepelorganisatie WFTO. Ook WFTO heeft een label.
Die producenten en importeurs mogen gebruiken als zij gecertificeerd zijn.
Naast FairTrade hebben de Wereldwinkels ook duurzame producten in de schappen liggen.
Deze komen uit Europa. Doordat deze producten minder ver vervoerd hoeven te worden, is de belasting van het milieu minder. Daarnaast komen deze producten natuurlijk van een duurzame leverancier, die werkt volgens de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen principes. Herbruikbare drinkfles Dopper is hier een goed voorbeeld van, maar ook het verkopen van streekgebonden producten.
Bij alle producten die wij kopen vragen we ons zelden af wat de herkomst ervan is. Doordat fairtrade tegenwoordig steeds meer internationale politieke aandacht heeft, neemt het bewustzijn over eerlijke handel bij consumenten toe. Zo kunnen we erbij stilstaan dat de makers van de artikelen vaak in landen wonen, waar de meeste mensen arm zijn en een hard leven hebben.
De Wereldwinkels proberen hier iets aan te doen.
Door het kopen van een fairtrade cadeau in de Wereldwinkel kunt u het leven van producenten in ontwikkelingslanden veranderen. Wereldwinkels in Nederland kopen hun producten in bij een selecte groep fairtrade importeurs. Deze importeurs onderhouden een directe relatie met fairtrade producenten in ontwikkelingslanden.
Randassortiment.
Soms zijn aanvullende producten niet in een fairtrade versie verkrijgbaar. Wereldwinkels hebben daarom ruimte om aanvullende producten te voeren in het assortiment, het zogenaamde randassortiment. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om producten die niet in ontwikkelingslanden zijn gemaakt, maar wel aandacht daarvoor genereren. Het randassortiment is door zijn aard ondersteunend aan en aanvullend op het fairtrade assortiment.