In augustus 2008 is Fred Koorn Individual Associate mogen worden van de WFTO (voorheen IFAT), de Internationale Fair Trade Organisatie.

In januari 2017 gepromoveerd tot officieel en erkend lid van dezelfde organisatie. P(eople) P(lanet) and P(rofit) moeten de belangrijkste uitgangspunten zijn bij zakendoen. Nog even over de naam.
Siyabonga betekent letterlijk “wij danken u” in de Zulutaal. Hieronder informatie m.b.t. Kliketyklik cadeaudoosjes en de schitterende tassen van hergebruikt materiaal.

Kliketyklik cadeaudoosjes:
12 Vrouwen werken in een klein werkgelegenheidsproject in Muizenberg (een voorstad van Kaapstad, Zuid-Afrika), aan leuke vrolijke doosjes (Kliketyklik) van oude PET flessen. De vrouwen bewerken en decoreren de flessen met servetten.

U kunt ze gebruiken als bloemenvaasje of doosje voor bijvoorbeeld snoepjes en pinda’s. Verder zijn het leuke geschenkverpakkingen om geld in te doen bij verjaardagen of recepties. Uiteraard kunt u er ook uw losliggende “rommeltjes” zoals elastiekjes, USB-sticks en paperclips in kwijt.
Maar hoe en waarvoor u ze ook gebruikt, ze zijn altijd leuk en vrolijk!

Als u een laagje zand in de grote doosjes doet zijn ze ook geschikt als sfeerlichtje door bijvoorbeeld een waxinelichtje in het zand te zetten zodat die stabiel en veilig kan branden. Tegenwoordig zijn er ook imitatie waxinelichtjes te koop met Ledlampjes zodat ze ook in verzorgingshuizen gebruikt kunnen worden of op andere plaatsen waar geen open vuur is toegestaan.

Buiten de mooie doosjes die er gemaakt worden is er onverwacht een prettig bijverschijnsel ontstaan. Omdat in Zuid-Afrika geen statiegeld op plastic flessen wordt geheven, worden de flessen vaak op straat gegooid. Nu mensen het project beginnen te kennen zijn er bewoners in de townships, die de flessen gaan verzamelen waardoor het zwerfafval vermindert. Als ze de flessen inleveren bij het project krijgen ze daar een kleine vergoeding voor.

Door een gift van de Wereldwinkel Oegstgeest hebben ze verleden jaar 25 Klikobakken kunnen aanschaffen die bij scholen in de buurt zijn gezet. De kinderen nemen nu alle “zwerfafval” flessen mee die ze onderweg naar school tegenkomen en gooien die in de Klikobakken.

Het project koopt deze flessen van de scholen. Met deze vergoeding kunnen de scholen dan weer leuke dingen doen met de kinderen. De kinderen worden dus beloond voor het meenemen van de flessen en leren meteen dat ze milieubewust moeten zijn en niet zomaar alles op straat moeten gooien.
Door dit alles worden de buurten en de omgeving waar ze wonen een stuk schoner.Tassen van Pet (frisdrank)flessen:
De tassen van gerecyclede PET flessen worden gemaakt in een fabriek in Durban en zijn gemaakt van 100% oud en weggegooid PET-afval.

De achterliggende gedachte is het terugbrengen van de vervuiling en zwerfafval. Het productieproces is zowel milieuvriendelijk als maatschappelijk verantwoord en biedt enorme werkgelegenheid in de hele recyclingketen en binnen het bedrijf waar laagopgeleide medewerkers alle tassen met de hand assembleren.

Enkele bijzonderheden en feiten:
De tassen worden volledig in Zuid-Afrika gemaakt gedurende het hele proces en worden volledig van Zuid-Afrikaanse afval-PET gemaakt en opnieuw geproduceerd tot 100% RPET-stof. E
Er wordt geen afval geïmporteerd uit andere landen.
Het (afval)plastic dat gebruikt wordt voor de tassen, worden door meer dan 40.000 (informele) afvalinzamelaars in Zuid-Afrika verzameld en verkocht aan de fabriek.
De inzamelaars verdienen hiermee geld en inkomen. De tassen worden bedrukt met kleurstoffen op waterbasis en zijn gecertificeerd Azo-dye en zwaar metaal vrij.

Chasms Ceramics:
Het keramiek gemaakt in het atelier van Chasms kenmerkt zich door de felle vrolijke kleuren en de opvallende veertjes en/of vissen erop. Alles wordt met de hand gemaakt en beschilderd. Het is drie keer in de oven geweest voordat het product af is. Hierdoor kan het keramiek in de vaatwasser en in de magnetron.

Op dit moment werken er 32 mensen in het atelier dat in een voorstad van Kaapstad gevestigd is, de meeste van hen wonen in het nabijgelegen Township. Ze verdienen een goed salaris, krijgen bonussen bij grote bestellingen en indien nodig worden mogelijke dokterskosten door het atelier betaald.

Het keramiek is van topkwaliteit, een aantal grote hotels in Zuid-Afrika laat hun servies bij hen maken en gebruiken het voor de maaltijden die
zij hun gasten aanbieden.

Klik hier voor alle producten uit Zuid-Afrika!!!