Uit die gesprekken, die enkele jaren duurden, werd het idee geboren van een Wereld Oriëntatie Centrum dan wel “Wereldwinkel”. Dat resulteerde in 1973 in de oprichting van de Stichting Wereld Oriëntatie Centrum Barendrecht. Het enthousiasme was groot, de behuizing zonder meer slecht te noemen.

Dorpsstraat 166

Na de behuizing in een oud pandje aan de Dorpstraat kreeg de Wereldwinkel samen met andere organisaties de beschikking over het Oude Rode Kruisgebouwtje, bekend onder de naam “De Bolster”.

De Wereldwinkel was op zaterdagochtend geopend, maar de verkoop viel tegen. Besloten werd om een rommelmarkt te organiseren in en om de aula van de Groen van Prinstererschool.
Deze markt werd zo’n succes, dat van de opbrengst van ruim 2000 gulden een bakfiets werd aangeschaft. Daarin werden artikelen uitgestald, met het doel de aandacht van het publiek te vangen. De verkoop uit de bakfiets vond meestal voor de “Super” plaats, toen nog gevestigd aan de Middenbaan. De vrijwilligers hebben in die periode heel wat kou geleden achter de bakfiets.

Na jarenlange verkoop vanuit de Bolster en de bakfiets, diende zich in maart 1994 dan eindelijk de mogelijkheid van een echte winkel aan. Op 15 april 1994 wordt het huurcontract voor de winkel op de Middenbaan op het gemeentehuis ondertekend. Om de inrichting te bekostigen werd de actie 100 maal 100 opgezet. Op 3 juni 1994 werd de Wereldwinkel geopend.

Bij veel mensen klinkt de Wereldwinkel bekend in de oren. Belangrijk vinden de vrijwilligers echter, dat ook de boodschap waarvoor de Wereldwinkel staat goed bij de mensen overkomt. Door de producten in de Wereldwinkel te kopen en te gebruiken steunt men de kleine producent. Zij ontvangen een rechtvaardige prijs.

Behalve aan de verkoop van goederen hecht de Wereldwinkel dan ook veel waarde aan het geven van informatie.

Ook haakt de Wereldwinkel veelvuldig in op acties. Zo voeren de Wereldwinkels dat jaar actie voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Onder het motto Handel met Respect, werden kledingconcerns, nationale overheden en het Europees parlement aangemoedigd maatregelen te nemen tot een meer menselijke textielhandel.

9 mei 1998 kwart eeuw Wereldwinkel Barendrecht.

Wereldwinkels promoten eerlijke kledinghandel en betere arbeidsomstandigheden voor werknemers in Ontwikkelingslanden.

In de Wereldwinkel treft men een grote verscheidenheid aan producten; dagelijkse levensmiddelen, zoals koffie, thee, broodbeleg, chocolade, cacao en wijn.

In de categorie textiel vindt men hand- en theedoeken, maar ook draagdoeken, spreien en tafelkleden.

Fraai is de collectie T-shirts en hesjes. Ook is er een beperkte collectie truien. Huishoudelijke artikelen ontbreken evenmin. In die categorie onder meer houten lepels, glas en aardewerk.

Leuke cadeauartikelen, zoals sieraden, houten speelgoed, tassen en kringlooppapier zijn eveneens aanwezig. Voor een origineel en betaalbaar cadeau is de Wereldwinkel, vanaf dat moment een echt aanrader.

Wij zijn er trots op, dat wij in 2023 ons 50-jarig bestaan konden vieren. Het was een groot feest met een gouden rand.