Er was eens…
Het verhaal begint bij Inge Hoogesteger die in 2013 voor het eerst een bezoek bracht aan Nepal. Destijds een welkome afwisseling van de drukte die haar goedlopende carrière bij Randstad met zich meebracht. Ze stapte een compleet andere wereld in;

‘Inge werd geraakt door de prachtige bevolking en de schoonheid van de natuur. Een bezoek aan een kinderhuis in Pokhara liet haar inzien dat je zelf geen kinderen hoeft te hebben om toch iets voor een kind te kunnen betekenen. Ook werd zij geraakt door de kracht van de Nepalese vrouwen.’

Want voor jezelf en je kinderen zorgen is niet makkelijk in een land waar armoede heerst en zorg en onderwijs niet vanzelfsprekend zijn. Ondanks de zware omstandigheden overheerst de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen daar. Inge voelde zich meteen op haar gemak en wilde iets doen. Ze kocht een aantal sjaals om in Nederland te verkopen. Dat betekende inkomsten voor de vrouwen die de sjaals maken en de opbrengst zou ze doneren aan het kindertehuis. Ze had nog geen idee dat deze actie haar leven en dat van honderden andere vrouwen op zijn kop zou zetten.

Een vol huis, een vol hart.
Want eenmaal terug in Nederland waren die sjaals binnen een week verkocht. En toen haar omgeving hoorde dat ze nog eens naar Nepal zou gaan, stroomden de bestellingen binnen. Tegelijkertijd voelde Inge de behoefte om voor langere tijd vrij te nemen van haar werk en deed een verzoek voor een sabbatical. 

‘De maanden erna verliepen als een rollercoaster. Zij maakte verschillende reizen naar Nepal en Thailand, ontmoette de juiste mensen en de spullen die zij kocht bleken heel populair in Nederland.’ Haar woonkamer vulde zich met spullen en haar hart liep vol van de voldoening die dat gaf. En toen nam Inge een sprong in het diepe; ze nam ontslag om zich helemaal te richten op haar kersverse bedrijf ‘Sjaal met Verhaal.’

De groei van een ‘social enterprise’.
Er kwam een pand, er kwam een heel team van enthousiaste medewerkers en het bleef allang niet meer alleen bij sjaals; vloerkleden, onderzetters, sieraden, tassen en allerlei vilten decoraties werden ingekocht. Allemaal hebben ze iets belangrijks gemeen: ze zijn kleurrijk, uniek en handgemaakt. En met de verkoop creëert Sjaal met Verhaal werk voor inmiddels meer dan duizend vrouwen in Nepal en Thailand.  Economisch zelfstandig kunnen zijn heeft een enorme positieve impact op hun leven en dat van hun kinderen. Deze missie staat altijd voorop en dat maakt Sjaal met Verhaal een ‘Social Enterprise’: een onderneming die het maken van winst niet als doel heeft, maar als middel ziet voor het bijdragen aan een betere wereld. Dat bijdragen aan een betere wereld doet Sjaal met Verhaal niet alleen met het ondernemen, maar ook nog met het ondersteunen van verschillende projecten zoals het bouwen van een medische post en ook het kindertehuis waar het allemaal begon kan nog steeds rekenen op steun. In tijden van crisis, zoals na de grote aardbeving of de uitbraak van Covid-19, zet Sjaal met Verhaal extra stappen om de gemeenschap te helpen. 

Nog lang en gelukkig?
Nog steeds reist Inge met regelmaat naar Nepal om met eigen ogen te zien hoe alle producten gemaakt worden en hoe het gaat met de vrouwen. En er is altijd overleg met de ondernemers daar om steeds weer nieuwe producten te ontwikkelen die voldoen aan de behoefte van de Nederlandse markt. Zo is er steeds weer iets nieuws te vinden bij Sjaal met Verhaal, passend bij het seizoen en de trends die op dat moment leven. 

‘De eerste contacten in Nepal zijn voor Inge uitgegroeid tot vriendschappen en maken dat Nepal een 2e thuis is geworden. En de support van haar familie, vrienden, vrijwilligers, de vaste teamleden en een aantal professionele adviseurs maken dat Sjaal met Verhaal zich blijft ontwikkelen.’

Toch blijft het een uitdaging om te werken aan de missie om werk te creëren voor vrouwen in Nepal zodat ze een zelfstandig bestaan op kunnen bouwen. Het ontwikkelingsland wordt niet alleen geteisterd door armoede, maar kent ook vele tegenslagen in de vorm van aardbevingen, landverschuivingen, een sprinkhanenplaag en natuurlijk de crisis door Covid-19. Wanneer de landsgrenzen sluiten is er al snel een ernstig tekort aan voedsel en medicijnen. De impact van welke tegenslag dan ook is groot. Daarom is het des te belangrijker om de vrouwen daar een stabiele basis te geven en extra in te springen wanneer het land getroffen wordt door rampspoed. Die support kan natuurlijk niet bestaan zonder jullie, de mensen die onze producten (in)kopen. Of het een verhaal wordt met een gelukkig einde, dat bepalen we met elkaar. 

Namens ons en de honderden vrouwen in Nepal; dankjewel! 

Het uitgangspunt van Sjaal met Verhaal is het creëren van werk voor vrouwen. Door de te zorgen voor een continue afname van producten, creëer je werk en werk zorgt voor een inkomen.

Daarnaast steunt Sjaal met Verhaal vanaf dag één diverse projecten in Nepal die afhankelijk zijn van donaties. De twee grootste projecten zijn het kinderhuis in Pokhara, en de bouw van een medische post door de stichting.

Ook op andere manieren ondersteunt Sjaal met Verhaal projecten. Zo zijn er altijd producten waar een klein foutje in zit of die blijven liggen in de voorraad. Dat wil niet zeggen dat deze producten niet meer verkoopbaar zijn. Deze producten worden onder andere geschonken aan een stichting in Nepal. Zij verkopen deze producten op kleine markten en de opbrengst gaat naar deze stichting.