
Wij telen onze aardappelen in uitstekende kleigrond. Doordat we hieruit onze beste aardappelen kiezen en met schil bakken, krijgt onze chips de pure, authentieke aardappelsmaak. Voor ons is de smaak, die per seizoen verschilt, het belangrijkste uitgangspunt.

We doen er dus alles aan om te komen tot een duurzame teelt en een duurzame productie van onze eigen geteelde aardappelen. Niet alleen onze aardappelen zijn Planet Proof, ook onze chips verwerking is nu Planet Proof gecertificeerd.
We stimuleren de biodiversiteit om ons heen, langs de aardappelvelden liggen akkerranden om insecten te lokken die de luizen bestrijden. Om de boerderij ligt een bio diverse tuin, aangelegd door natuurmonumenten in het kader van “Rotterdam de Boer op”.

Hoeksche Chips is Global G.A.P. gecertificeerd. Global-GAP staat voor veilig en verantwoord voedsel dat overal onder vergelijkbare omstandigheden geproduceerd wordt. We maken gebruik van natuurlijke vijanden van insecten. Deze lokken we door langs onze aardappelvelden randen aan te leggen waar bloemen groeien die de natuurlijke vijanden aantrekken. Hierdoor hoeven we geen chemische bestrijding tegen luizen uit te voeren. Voor de schimmelbestrijding gebruiken we adviessystemen, waardoor we alleen ingrijpen als dit nodig is.
Speerpunten Hoeksche chips.
De chips is glutenvrij.
Er worden geen additieven toegevoegd.
De chips is transvetvrij.
De chips is vrij van kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.
De chips is lactosevrij.
De zonnebloemolie van Hoeksche Chips
High Oleic Zonnebloemolie is een speciale olie van Europese afkomst. Deze olie is stabiel en geschikt om te verhitten tot 160 graden. Er is veel verwarring over de geschiktheid van zonnebloemolie voor frituren. High Oleic zonnebloemolie is prima geschikt om te frituren. De zonnebloemolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten (omega 9) en heeft een laag gehalte verzadigde vetzuren.
Hoe bakken wij onze eigen geteelde aardappelen zo duurzaam mogelijk?
Onze energie wordt gedeeltelijk via zonnepanelen opgewekt. Het water dat we gebruiken voor koeling wordt hergebruikt als waswater om de machines te reinigen. Al ons afval wordt hergebruikt. Omdat we de eigen geteelde aardappelen niet schillen en de schijfjes niet gespoeld worden, bevat ons waswater alleen grond. Dit water is hierdoor schoon genoeg om zonder zuivering weer terug in het oppervlaktewater te brengen. De aardappelen die niet geschikt zijn om chips van te bakken, gaan naar de koeien van een boer in de buurt.
De chips die niet goed genoeg is om te verpakken gaan naar een vergister, waar energie opgewekt wordt. De zonnebloemolie die gebruikt is om chips in te bakken gebruiken we om de ruimte te verwarmen en de rest gaat naar een centrale die deze tot biodiesel verwerkt. Zo worden alle afvalstromen op een goede manier benut op onze boerderij in ’s Gravendeel, nabij Dordrecht.
Omdat de teelt en verwerking van de aardappelen op eigen bedrijf plaatsvindt hebben onze chips weinig voedselkilometers, of carbonfootprints (de som van de totale uitstoot). Deze termen komen uit Engeland, waar men veel waarde hecht aan de minimale bijdrage van ons eten aan de uitstoot van CO2. Hoeksche Chips scoort hierbij heel goed.
De vetzuren in de chips van Hoeksche Chips.
Hoeksche chips bevatten vooral onverzadigde vetzuren. Minder dan 3 procent verzadigde vetzuren en geen transvetten.
Certificaten.
Hoeksche Hoeve is BRC AA gecertificeerd. Onze aardappelen zijn Planet Proof en Global G.A.P. gecertificeerd. We zijn ook gecertificeerd glutenvrij.

Planet Proof Certificaat.
Om het On the Way to PlanetProof keurmerk te krijgen moet worden voldaan aan verschillende eisen op het gebied van milieu en bij dierlijke producten ook dierenwelzijn. Er moet door iedereen aan een set basiseisen worden voldaan. Hiernaast zijn er bijvoorbeeld bij de productie van gewassen keuze maatregelen waarbij zelf gekozen kan worden op welke milieuonderwerpen gefocust wordt. Bij zuivel moeten bedrijven naast de basiseisen voldoen aan één van de duurzaamheidsthema’s op ‘topniveau’. Door een onafhankelijke partij wordt een gecertificeerd bedrijf jaarlijks op naleving gecontroleerd.
Algemene duurzaamheidsthema’s PlanetProof.
• Arbeidsomstandigheden
• Grondstoffen
• Energie en klimaat
• Schadelijke stoffen, fijn stof
• Verpakking en afval
• Waterkwaliteit en -kwantiteit
Specifieke duurzaamheidsthema’s PlanetProof.
• Biodiversiteit en landschap
• Bemesting en bodemvruchtbaarheid
• Diervoeders en dierenwelzijn
• Gewasbescherming
BRC-certificaat.
Het BRC-certificaat komt van de BRC Global Standard for Food Safety, veelal kortweg BRC Food genoemd, is een standaard op het gebied van voedselveiligheid die in 1998 is ontwikkeld.
Oorspronkelijk doel van de BRC Food-standaard.
Het oorspronkelijke doel van de BRC Food-standaard was dat een leverancier van levensmiddelen met een inspectierapport aan meerdere afnemers zou kunnen aantonen en dat alle relevante aspecten onder controle zijn.
Standaard eisen.
In zijn huidige vorm stelt de standaard eisen aan het voedselveiligheidssysteem van een leverancier: er worden eisen gespecificeerd aan het HACCP-systeem, aan het kwaliteitsmanagementsysteem en aan het basisvoorwaardenprogramma van producenten van levensmiddelen. Daarnaast komen ook omgevingsomstandigheden (productie- of procesfaciliteiten), product- en procescontrole en opleiding en persoonlijke hygiëne van werknemers aan de orde. De verschillende elementen van de standaard worden getoetst aan de hand van een gedetailleerde checklist die meer dan 300 controlepunten bevat.
Global Gap certificaat.
Het Global Gap certificaat is bedoeld voor landbouwproducten die onbewerkt in de supermarkt verkocht worden. Het belangrijkste uitgangspunt is de voedselveiligheid en de traceerbaarheid van de landbouwproducten. Global Gap is geen statisch systeem maar aan veranderingen onderhevig. Aangezien ook onze maatschappij en daardoor onze inzichten veranderen, veranderen ook de normen voor Global Gap. Iedere twee jaar wordt er een nieuw protocol uitgegeven met daarin de vernieuwde normen.
